Σάββατο 25 Απριλίου 2020


                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:
minister@minedu.gov.gr
depmin1@minedu.gov.gr 
                                                                                                                          Πάτρα, 25/04/2020

ΘΕΜΑ: Θέση σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» – άρθρο 13 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Α. Τέθηκε στις 22/4/2020 σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο (άρθρο 13 παρ. 2– Ίδρυση και Διασύνδεση):
2. Ως Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. λειτουργούν τα ακόλουθα σχολεία της πρωτοβάθμιας (ΠΡ) και της δευτεροβάθμιας (ΔΕ) εκπαίδευσης:  
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕ Πειραματικό
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ.Λ. ΠΑΤΡΩΝ ΛΥΚΕΙΟ ΔΕ Πειραματικό
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΘΕΣΙΟ (2/Θ) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡ Πειραματικό
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΚΤΑΘΕΣΙΟ (8/Θ) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡ Πειραματικό
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡ Πειραματικό
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ)
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕ Πρότυπο
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΛΥΚΕΙΟ)
ΛΥΚΕΙΟ ΔΕ Πρότυπο
2 
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του σχεδίου νόμου και εφόσον μετά την δημόσια διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη έως τις 6/5/2020 ψηφιστεί και καταστεί Νόμος του Κράτους, από το έτος 2020/2021 :
α) το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών μετατρέπεται σε Πρότυπο και η εισαγωγή σε αυτό θα πραγματοποιείται με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων),
β) το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών μετατρέπεται επίσης σε Πρότυπο και η εισαγωγή σε αυτό θα πραγματοποιείται επίσης με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων), ακόμα και για τους μαθητές που φοιτούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών,
γ) τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην 6η Δημοτικού των Δημοτικών Σχολείων μας (2θεσιο και 8θεσιο), εισάγονται στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών με εξετάσεις, τις οποίες θα κληθούν να γράψουν σε έναν μήνα από σήμερα, χωρίς καμία προετοιμασία και εν μέσω καραντίνας λόγω πανδημίας. 
Β. Τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούν μία από τις τρεις ιστορικές πειραματικές δομές της χώρας και λειτουργούν από το 1972 ως ενιαία εκπαιδευτική δομή με διασύνδεση από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. 
Ειδικότερα, τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Νηπιαγωγείο-2θεσιο Δημοτικό και 8θεσιο Δημοτικό - Γυμνάσιο- Λύκειο) χωροθετούνται αποκλειστικά σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, και σε  δύο όμορα οικόπεδα, είναι σχολεία εκτός αστικού ιστού, στα οποία φοιτούν, μετά από θεσμοθετημένη κλήρωση που λαμβάνει χώρα στο νηπιαγωγείο, παιδιά, οι οικογένειες των οποίων αναλαμβάνουν δυσβάσταχτα έξοδα μεταφοράς, προκειμένου να τύχουν μιας πειραματικής εκπαίδευσης, η οποία ξεκινά από το νηπιαγωγείο και ολοκληρώνεται στο Λύκειο. 
Έως την ψήφιση του Ν. 4610/2019 (Νόμος Γαβρόγλου), τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών  ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους, και οι μαθητές αυτών ολοκλήρωναν απρόσκοπτα την πειραματική 12ετή τους φοίτηση σε αυτά, πλην όμως μετά την ψήφιση του ανωτέρω Νόμου η σύνδεση αυτή διακόπηκε τόσο για τα σχολεία μας όσο και για το Μαράσλειο (12θεσιο, 3θεσιο κα 1θεσιο Δημοτικό), το οποίο είχε συνδεθεί με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών για πρώτη φορά το 2015 με τροπολογία της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία είχε ζητήσει την σύνδεση των σχολείων αυτών, ώστε να διασφαλιστεί, όπως ανέφερε στην τροπολογία, η συνέχιση της ακαδημαϊκής πορείας των μαθητών χωρίς να διασκορπίζονται σε πολλές σχολικές μονάδες και η δυνατότητα τόσο για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, όσο και τα Πειραματικά Δημοτικά του Μαρασλείου να αναπτύξουν παράλληλες διδακτικές προσεγγίσεις, επιτελώντας καλύτερα τον ρόλο τους. 
Έτσι, και με το παρόν σχέδιο Νόμου η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως εκ νέου υπεραμύνεται της ομαλής συνέχισης της σχολικής πορείας των μαθητών των Μαράσλειων Δημοτικών και στην παράγραφο 5 α), β) και γ) του άρθρου 13 αυτού επαναφέρει την ( διακοπείσα με τον Νόμο Γαβρόγλου) διασύνδεση των Μαράσλειων Δημοτικών με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών.
Την ίδια στιγμή όμως, με την παράγραφο 2 του άρθρου 13, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών μετατρέπονται σε Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών αντιστοίχως, με αποτέλεσμα να διασπάται η πειραματική εκπαίδευση που λάμβανε χώρα σε αυτά, αφού οι μαθητές των πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά μόνο κατόπιν εξετάσεων, αν και τα ιστορικά αυτά Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Νηπιαγωγείο-2θεσιο Δημοτικό και 8θεσιο Δημοτικό - Γυμνάσιο- Λύκειο), σχολεία διασυνδεδεμένα για δεκαετίες,  εκπληρώνουν από το 1972 με αποδεδειγμένη επιτυχία τον κύριο σκοπό τους,ήτοι τον πειραματισμό
σε προγράμματα σπουδών και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και σε νέο εκπαιδευτικό υλικό. 
Τα Πανεπιστήμια εν γένει και το Πανεπιστήμιο Πατρών ειδικά, είναι ο φυσικός χώρος παραγωγής πρωτότυπης γνώστης και έρευνας στην εκπαίδευση και οι Πειραματικές Σχολικές μονάδες του Πανεπιστήμιου Πατρών είναι ο φυσικός χώρος πειραματικής εφαρμογής και βελτιστοποίησης τους, πριν την ευρύτερη διάχυση στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
Η ορθότητα των αποτελεσμάτων της πειραματικής εφαρμογής εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο όταν το δείγμα των μαθητών είναι τυχαίο ως προς το κοινωνικό υπόβαθρο, τις μαθησιακές επιδόσεις και δυνατότητες, κάτι το οποίο ισχύει μόνο στα Πειραματικά Σχολεία.
Δεδομένης της επιτυχίας των Πειραματικών Σχολικών μονάδων του Πανεπιστημίου Πατρών,   δεν είναι κατανοητή η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει τις δομές αυτές διακόπτοντας βίαια την συνέχεια της Πειραματικής Εκπαίδευσης. 
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η αποδόμηση της Πειραματικής Εκπαίδευσης ειδικά στις Σχολικές Μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία ξεκίνησε με τον Νόμο Γαβρόγλου και την διακοπή της σύνδεσης των δημοτικών σχολείων (2θεσιο Δημοτικό και 8θεσιο Δημοτικό) με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, ολοκληρώνεται με το παρόν νομοσχέδιο. 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε: 

Α) να παραμείνουν ως Πειραματικές μονάδες τα σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Νηπιαγωγείο2θεσιο Δημοτικό και 8θεσιο Δημοτικό - Γυμνάσιο- Λύκειο), 
Β) να διασυνδεθούν εκ νέου το Πειραματικό Νηπιαγωγείο Πανεπιστημίου Πατρών και τα Πειραματικά Δημοτικά (2θεσιο και 8θεσιο) Πανεπιστημίου Πατρών με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών 
Γ) να διασυνδεθούν εκ νέου το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών με το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, 
Δ) να εμβαθύνει η σύνδεση των Πειραματικών Σχολικών Μονάδων του Πανεπιστήμιου Πατρών (Νηπιαγωγείο-2θεσιο Δημοτικό και 8θεσιο Δημοτικό - Γυμνάσιο- Λύκειο) με το Πανεπιστήμιο Πατρών με πρόβλεψη για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

                                                        Μετά τιμής, 
                         Το  Δ.Σ. τoυ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων