Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Επιστολή Δ.Σ. σχετικά με τον αριθμό εγγραφόμενων μαθητών στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο

ΠΡΟΣ : Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.Θ.Μπίρμπα
ΚΟΙΝ:

α. Πρύτανη Πανεπιστήμιου Πατρών, καθηγητή κ.Σ. Κουμπιά
β. Αντινομάρχη Παιδείας κ. Ταπεινό
γ. Επόπτη Πειραματικών Σχολείων Παν/μίου Πάτρας, καθηγητή κ.Σ.Μπουζάκη
δ. Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Κυριακόπουλο
ε. Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Παναγόπουλο
στ. Διευθυντές Πειραματικών Σχολείων Γυμνάσιου & Λυκείου καθώς και στους αντίστοιχους συλλόγους διδασκόντων σε αυτά

Θέμα: Αριθμός εγγραφόμενων στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο

Αρ.Πρωτ.:52
Πάτρα 23 Ιουνίου 2009

Σήμερα 23 /06/2009 συνεδρίασε το Δ.Σ. και αφού έλαβε ενημέρωση:


  1. Από την μελέτη του κοινοποιηθέντος προς αυτό έγγραφου του κ. Επόπτη Πειραματικών Σχολείων Πανεπιστήμιου Πατρών προς τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

  2. Από συζήτηση του Δ.Σ. με τον κ. Επόπτη

  3. Από συζήτηση με τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή στο γραφείο του, παρουσία της κ. Διευθύντριας του Πειραματικού Γυμνασίου και μελών του συλλόγου των καθηγητών του.

  4. Συμβουλευόμενοι το αρχείο του συλλόγου μας

  5. Αναζητώντας στο internet και σε δικηγόρους την σχετική κειμένη νομοθεσία


Κατέληξε κατά αρχάς να συμφωνήσει και να προσυπογράψει τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του κ. Επόπτη. Το Δ.Σ. υποστηρίζει με εμμονή την άποψη, να μη συναινέσει στην άτυπη μεταβολή του καθεστώτος των Πειραματικών Σχολείων και στην καταστρεπτική αλλοίωση του εκπαιδευτικού τους μοντέλου. Θα αντισταθεί σθεναρά και με κάθε μέσο, καθώς σήμερα που ζούμε σε μία εποχή που όλα ανοίγουν στην κοινωνία, σεις δεν είναι ούτε λογικό αλλά ούτε και κοινωνικά αποδεκτό, επικαλούμενοι δήθεν δίκαιο, να δημιουργήσετε, ελαφριά τη καρδία, κλειστού τύπου μοντέλο 13χρονης εκπαίδευσης σήμερα, και 14χρονης αύριο, σαν τον τύπο του παλαιού Πρότυπου σχολείου της κλειστής ελίτ.


Οφείλουμε βέβαια να σας εξηγήσουμε πως αν κάποιος είχε ενημερωθεί μόνο από την πλευρά της Περιφέρειας θα είχε πεισθεί για άλλα πράγματα: Θα νόμιζε πως στο παρελθόν κάποιοι «κακοί δάσκαλοι» και ο «απρόσεκτος Επόπτης» καθώς και τώρα μερικοί αθώοι Προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεπικουρούμενοι από τα ανευθυνοϋπεύθυνα συλλογικά όργανα Παιδείας και ανάλογα συμβούλια, φρόντισαν ο καθένας από τη μεριά του να φτιάξει ούτε λίγο ούτε πολύ μια θηλιά που λέγεται 2θεσιο Νηπιαγωγείο. Μετά την πέρασαν -τρόπος του λέγειν- στο λαιμό τους και στο λαιμό των Πειραματικών Σχολείων και τελευταία η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης θέλει να δώσει ρόλο νομοθέτη στη Δικαιοσύνη και παιδαγωγού στον Εισαγγελέα.


Η άλλη όμως μισή αλήθεια που δεν συζητήθηκε καθόλου στην Περιφέρεια είναι πως στην πραγματικότητα η λειτουργία των Πειραματικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού του Πανεπιστήμιου Πατρών διέπεται από συγκεκριμένο νομικό καθεστώς ?πλαίσιο- που δεν ταυτίζεται με την νομοθεσία των άλλων σχολείων. Λεπτομερώς αναφέρονται πληροφοριακά τα παρακάτω:




  1. Είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα ο 4376/1929 νόμος του Υπουργείου Παιδείας που περιγράφει και δίνει - αμετάβλητες μέχρι σήμερα - δικαιοδοσίες στον θεσμό του Επόπτη Εκπαίδευσης για επεμβάσεις ακόμα και στα προγράμματα του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.

  2. Στο θέμα του αριθμού των μαθητών ο 4376/1929 προέβλεπε μέχρι 30 μαθητές. Αργότερα (το 1984) με αντίδραση του τότε Επόπτη κ.Κοσμόπουλου επειδή είχαν φτάσει στα 44 και 45 παιδιά ανά τάξη, θεσπίστηκε εκ νέου το 30 +20% καθ? υπέρβαση για αδέλφια και παιδιά διδασκόντων. Δηλαδή συνολικά 36 παιδιά.

  3. Το 1985 με κοινή απόφαση των: (α) επόπτη από το Πανεπιστήμιο, (β) ενιαίου συλλόγου διδασκόντων Δημοτικού Γυμνάσιου και Λυκείου και (β) του Προϊστάμενου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγραφαν 24 στην αρχή και 26 στην συνέχεια παιδιά ανά τάξη.

  4. Ας σημειωθεί επιπλέον πως η κατ? εξαίρεση και πέραν του ορίου υπέρβαση στην περίπτωση των δίδυμων και των αδελφών αναφέρεται ρητά στα προεδρικά διατάγματα 497/81& 498/81.


Κατόπιν τούτων κρίνεται επιεικώς άδικη και μας ξενίζει η εμμονή της Περιφερειακής Δ/νσης α? και Β?θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας να εφαρμόσει λάθος νόμο και να ωθεί του υπευθύνους του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου αλλά και την ίδια την Περιφερειακή Δ/νση σε πειθαρχικά κολάσιμο παράπτωμα, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι επιλαχόντες. Αυτοί βέβαια θέλουν να επιβάλουν όχι δίκαιο, αλλά την επίφαση του δικαίου του ισχυρότερου. Προσπαθούν «κάνοντας την τρίχα τριχιά», να καταδυναστεύσουν όλο τον θεσμό του Πειραματικού Σχολείου, εν ονόματι μίας νομικής ανάγκης φάντασμα. Επιστρατεύουν βέβαια άσχετο με τα πρακτέα νόμο.


Αυτή είναι η άλλη μισή αλήθεια που πρέπει να ξέρουν οι πάντες. Εμείς σαν γονείς αλλά και σαν μέλη μιας ευνομούμενης πολιτείας και κοινωνίας και χωρίς να υπάρχει ίχνος διδακτισμού από την μεριά μας, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στα παιδιά μας αλλά και στην κοινωνία να αποδείξουμε άλλη μια φορά το αυτονόητο: «Η μισή αλήθεια προσομοιάζει με ψέμα όταν αποκρύπτεται ή αποσιωπάται η άλλη μισή».